OKOR - 2003, 1. szam

2003. II. ÉVFOLYAM 1. SZÁM






Tanulmány
Magyar László András

"…A szexuális kultúra emlékeit egyetlen kor és társadalom vizsgálatakor sem nélkülözhetjük. Ennek ellenére, különféle okok miatt, az élet e területére vonatkozó kultúrtörténeti kutatások a századforduló és a húszas évek rövid fellendülése után csak az utolsó húsz esztendőben indultak meg.
Jelen írás a figurae Venerisre, azaz a szeretkezési testhelyzetekre vonatkozó antik forrásokat próbálja csoportosítani és vázlatosan bemutatni. Jóllehet az ókori szexualitás története általában adatokban gazdag a téma szempontjából forrásaink rendkívül töredékesek, és egyértelmű következtetéseket aligha tesznek lehetővé. Ez az áttekintés csupán segítséget szeretne nyújtani a további kutatáshoz, felkeltve tán azok érdeklődését is, akik hasonló témákról - ahogy Paulus Zacchias írta a 17. században - legföljebb 'mélységesen szégyenkezve szólnak.'…"


Kalla Gábor

"…Ninive építési programja az indirekt vizuális propaganda egyik kiváló példája. A különböző társadalmi rétegek e propaganda más és más részével találkozhattak, de mindenki számára érzékelhetővé tette annak a hatalomnak a nagyságát, amely ezt létrehozta. Szín-ahhé-eríba számára nem volt elegendő az uralom tradicionális jellegére való hivatkozás. Egyénisége és sajátos helyzete szükségessé tette, hogy propagandájában a legitimáció új útjait keresse. Uralmát teremtésaktusnak tekintette, amely újdonságok és technikai vívmányok sorozatát jelentette. Bár Szín-ahhé-eríba 24 éves uralom után gyilkosság áldozata lett - saját fiainak egyike ölte meg -, műve mégis tartós maradt. Személyes sorsa tragikusan végződött, de az Asszír Birodalom, mint szervezet megszilárdult…"

Bélyácz Katalin

"…Ezek az emlékművek a jól ismert athéni történet mellett egy másik történetet mesélnek el. Egy olyan történetet, amelyben a csatakiáltás a szépforrású Korinthosz városáért, a korinthoszi szentélyekért, nőkért és gyermekekért szól. Ahol a görög férfiakért imádkozó nők korinthosziak. A perzsáktól a végsőkig védeni kívánt fellegvár, a görögök Akropolisza: az Akrokorinthosz; a görögöket segítő istennő a korinthoszi fellegvár úrnője, Aphrodité. A legjobb tanácsot adó hadvezér Adeimantosz, akinek köszönhetően megmenekül egész Görögország…"

Tóth István

"…Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a tauroktónia, azaz a bikaölés mellett legalább harminc, egymással rendszerszerű kapcsolatban álló, bonyolult kompozíciójú - számunkra többé-kevésbé teljesen érthetetlen - képtípus egyezik meg egymással a Birodalom minden végében, akkor nyilvánvalóan csak arra a következtetésre juthatunk, hogy mindeme egybecsengések mögött egy, a kultusz megszületésekor ható, igen erős rendezőerőnek kellett állnia. Ennek a rendezőelvnek tartalmaznia kellett a képek hátterét alkotó gondolati rendet, az abból következő erkölcsi, "theologiai" rendszert, az erre épülő és ugyancsak egységes liturgiát, ünneprendet és a mindezeknek alárendelt építészeti, ikonográfiai stb. felszín részletekbe menő kidolgozását…"

Karsai György
Kirké (PDF formátum)

"…Homérosz nem kevesebbet mond a Kirké-történettel, mint hogy Odüsszeusz boldogsága, otthonkeresése - ellentétben a közhiedelemmel - sokkal összetettebb kérdés, mint azt állítani, hogy hősünk csak és kizárólag Pénelopé mellett, Ithakán lelhet végső nyugalomra. Odüsszeusz ugyanis boldog Kirkénél és Kirkével. Az istennő, illetve legyünk pontosak: a nő megteremtette a "sokat tűrt hős" számára azt, amire Odüsszeusz mindig vágyott: a hiányérzés nélküli boldogságot…"

Kerényi Károly

A közölt tanulmány Kerényi Károly utolsó, már halála után megjelent "Dionysos. Urbild des unzerstörbaren Lebens (Dionysos. Az elpusztíthatatlan élet archetípusa) című monográfiájának magyar nyelven eddig még meg nem jelent fejezete.

Régészet
Gabler Dénes - Redő Ferenc

A Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete 1983 óta folytat kutatásokat a középitáliai San Potito di Ovindoliban (L'Aquila provincia): a munkálatok célja egy római császárkori villa - lehetőség szerinti teljes - feltárása. Az itt folyó munka az első magyar ásatás Itáliában. A cikk, a húsz év óta tartó ásatások eredményeinek rövid összefoglalója.

Múzeum
Mészáros Balázs - Vámos Péter

A kiállítás rendezői számos módon igyekeztek felkelteni a látogató érdeklődését. Bevallottan olyan terek kialakítására törekedtek, amelyek vizuális megjelenésükben korunk videoklipjeinek és számítógépes animációinak pergésével is felveszik a versenyt. A látogatót minden teremben új, ötletes és nem várt megoldások várják, néha pedig meghökkentő, sőt, sokkoló látvány fogadja - gondoljunk csak a padlóba süllyesztett csontvázas sírrekonstrukciókra -, akár a tárgyak és vitrinek elrendezését, akár a rekonstrukciókat vagy a látványt kísérő hanghatásokat tekintjük.

Könyvek

Recenzió:

E. R. Dodds, A görögség és az irracionalitás, fordította Hajdu Péter, Gond-Cura Alapítvány-Palatinus Kiadó, Budapest, 2002


Ajánló:

Szent Ágoston, A Teremtés könyvéről a manicheusok ellen, fordította, az előszót és a jegyzeteket írta Heidl György, Paulus Hungarus-Kairosz Kiadó, Budapest, 2002

Búzás Gergely - Tóth Endre, A magyar építészet története I. A rómaiaktól a román korig, Kossuth, Budapest, 2002

Hajdu Péter, Claudius Claudianus eposzai, Argumentum, Budapest, 2002

Hárman az ágyban. Görög és latin erotikus versek, a verseket válogatta, fordította és az utószót írta: Csehy Zoltán, Kalligram, Pozsony, 2000

Maulucci Vivolo, Francesco Paolo, Pompeji erotikus falfirkák, fordította Zöldi Mihály, Plurigraf Kiadó, 2002

Ovidius, Keservek (Tristia), fordította Adamik Tamás, Csehy Zoltán, Csorba Győző és mások, a fordításokat válogatta, a jegyzeteket és a nevek mutatóját írta Teravagimov Péter, az Utószót írta Adamik Tamás, Magyar Könyvklub, Budapest, 2002

Polübiosz történeti könyvei I-II, fordította Muraközy Gyula, Forisek Péter, Kató Péter, Sipos Flórián, Patay-Horváth András, az utószót írta Tegyey Imre, a kommentárokat és a mutatókat összeállította Forisek Péter, Attraktor Kiadó, Máriabesnyő-Gödöllő, 2002

Reeves, Nicholas, Az ókori Egyiptom felfedezésének krónikája, Cartaphilus, Kistarcsa, 2002

Stead, Christopher, Filozófia a keresztény ókorban, fordította Bugár M. István, Osiris, Budapest, 2002



© 2003. ÓKOR